Wat is je missie in het leven?

Velen komen bij mij met de vraag of ze een missie in het leven hebben, en hoe ze er achter kunnen komen wat die missie dan is. Zelf heb ik een tijdlang met dezelfde vraag rondgelopen. Ik voelde de onrust iedere keer dat ik dacht een antwoord te ontvangen, maar daaropvolgend niet de vervulling voelde die het beloofde.

Toen ik me erbij neerlegde en de zoektocht opgaf gebeurde er iets nieuws. Door niet gericht te zoeken werd mijn perspectief in één keer breder en zag ik hoe mijn leven mij de weg wees. Mijn perceptie over wat het concept “missie” betekent veranderde, en vanuit mijn beleving is er maar één antwoord die ik kan geven wanneer iemand mij de vraag opnieuw stelt.

Jouw missie in dit leven is jouw hart volgen. Zo simpel, en paradoxaal genoeg zó ingewikkeld. Want we hebben in dit levens onszelf aangeleerd dat alles ingewikkeld is, en zijn gek genoeg ingewikkeld makkelijker gaan vinden dan simpel. Maar toch is het zo, alle antwoorden zitten in je hart. Maar durven we te kijken, en weten we hoe we moeten kijken?

We hebben allemaal een hartenwens (of meerdere), en deze vervullen is in ware onze missie. Onszelf open durven stellen voor dat wat we graag willen beleven. Wanneer een wens ineens in onszelf opduikt, zijn we als het ware in een moment van totale openheid en ontvankelijkheid. We voelen het geluk die we denken dat de vervulling van die wens ons zou brengen. Op dat moment zijn we het geluk als het ware al aan het ervaren en beleven. Hadden we daar in durven blijven staan, dan was er niets aan de hand geweest.

Maar wat vaak volgt na zo een moment, is een gevoel van angst. We beginnen onze wens en het gevoel wat het heeft losgemaakt onbewust als een bedreiging te zien.  Er bekruipt ons een gevoel van angst en vanuit die angst beginnen we allerlei betekenissen te geven aan die wens, verpakt in vragen en waarschuwingen. “Wát als het nooit in vervulling gaat of wát als ik het krijg en weer kwijtraak? Pas op, je hebt je al eerder zo enthousiast gevoeld en daarna volgden er alleen maar tranen en teleurstelling. Bestaat het geluk wel en zo ja, verdien ik het wel?”.

Allemaal vragen die maar één functie hebben, jouw wens en dus ook jouw geluk te saboteren. Maar wat te doen? Hoe keren we terug naar het idee van onze missie “ons hart volgen”? Hoe vinden we onze weg door alle zelf-saboterende  gedachten en zelfopgelegde belemmeringen heen? Ons hart is opnieuw hét antwoord. Wanneer je de weerstand en het conflict in jezelf voelt, kijk ernaar vanuit je hart. Schijn er met liefde naartoe zodat het onbewuste bewust wordt gemaakt en het geen grip meer op je heeft.

En om het cirkeltje dan helemaal compleet te maken krijgen we meteen antwoord op de verborgen vraag “waar dient een missie voor? Wat is het ultieme doel? “. Het doel is de ontdekking van jezelf. Het ontdekken van alle verborgen en onderdrukte angsten verpakt in emoties en gedachten waarachter de ware JIJ verscholen ligt. Ineens hebben onze wensen en het vervullen ervan een hoger doel die verder reikt dan jij en ik vanuit onze beperkingen kunnen zien, maar wat ons er niet van zou moeten weerhouden onze blik naar het oneindige te richten.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.